Musikkvideoer før og nå
Det er ikke bare dyr og planter som utvikler seg over tid. Også alle menneskeskapte fenomener utvikler seg. Dette gjelder særlig ting innenfor vanlig populærkultur. Bare tenk på hvor annerledes musikksjangrene du hørte på når du var yngre er i forhold til det de er i dag, selv om det fortsatt regnes som samme sjanger.
Musikk som virkemiddel
Det samme gjelder hvordan musikk formidles, og ikke minst hva det brukes til å formidle. Tidligere var musikkvideoer noe som ble laget for musikkens egen skyld, mens det i dag ofte brukes til å markedsføre et budskap som går utover selve musikken. Et eksempel på hvordan musikkvideoer brukes til å markedsføre noe annet enn musikk i seg selv er hvordan denne polske politikeren har laget en death metal-video for å promotere egen politikk.
Med store stjerner på laget
Med Internett har MTV sitt hegemoni i bransjen for lengst blitt brutt, og i dag er ikke musikkvideoer en gang blant kanalen sine hovedsatsinger. Det har nemlig blitt slik at forskjellige aktører selv kan lage egne musikkvideoer og legge de ut på nettet slik at alle kan se dem. Et eksempel er PokerStars musikkvideo med rapperen Nick Javas, en hyllest til 10-årsjubileet for EPT (European Poker Tour). EPT er en pokerturnering som begynte i 2004, mye på grunn av at interessen for Texas Hold’em hadde eksplodert verden over. Hovedsponsoren av turneringen er PokerStars. Mestvinnende land i turneringens historie er Storbritannia og USA med 16 seiere hver. Norge ligger på en niendeplass med tre seiere. I 2010 ble EPT i Berlin utsatt for et ran fra fire væpnede menn som fikk med seg 240.000 dollar. Ingen ble skadet, og mennene ble tatt få dager senere.
Musikkvideoens gullalder
Musikkvideoene begynte å bli kjente for alvor med MTV sitt inntog i amerikanske hjem fra 1. august 1981. Men også før dette hadde kjente band som The Beatles og Rolling Stones laget små musikkvideoer ment som reklame for de nye platene sine. Men dette var likevel noe annet enn det MTV gjorde med musikken. Etter at deres sendinger begynte var det ikke lenger nok å ha en god sangstemme for å bli den mest populære musikeren – fra nå av trengte man også en sjarm som fungerte for TV-seerne. Betegnende nok var den første videoen som ble sendt på MTV «Video Killed the Radio Star» av Buggles.
Mye blest rundt bruk av kontroverser i musikkvideoer
Etter MTV sitt inntog i de tusen hjem verden over fortsatte musikkvideoene å øke i popularitet, og musikkelskere gledet seg vel så mye til de nye videoene ble lansert som de gledet seg over selve musikken. Og for mange artister har musikkvideoene blitt et medium der de virkelig kan klare å skape blest rundt seg selv. Artister som Madonna, Eminem og Miley Cyrus er eksempler på artister som har klart å skape massevis av kontroverser i ulike generasjoner og av ulike grunner. Det er heller ikke så rent sjelden at artister har blitt møtt av protesterende demonstranter på grunnlag av musikkvideoene sine. De mest rabiate beskyldningene har blant annet handlet om skjult påvirkning fra djevelen gjennom videoene og tekstene.Det er altså mye som har skjedd fra musikkvideoene først begynte å bli vist veldig kort som reklamesnutter på 60-tallet, via MTV gjennom 80- og 90-tallet og frem til dagens eksplosjon i videoer via Internett. Det er det som gjør slike kulturelle fenomener så spennende, for man vet aldri hvilken vei det vil ta. Nye teknologier og kulturelle oppfinnelser gjør at disse tingene kan forandres i løpet av veldig kort tid. Det blir spennende å se hvordan dette fenomenet ser ut om noen tiår.