Musikken som preger motebildet

Det er vel lite som har preget mote i så stor grad som musikk. Verdens beste designere har i generasjoner sett til musikken for inspirasjon, ideer og trender. Og da primært rocken. Vivienne Westwood har definert rocke-stilen og gjort det rufsete håret, de sterke fargene og de kule t-skjortene til sitt varemerke. For rock er alt; det er musikk, klær, holdninger, språk og måten vi møter livet på.

Fra Elvis til Jim Morrison, Sex Pistols og Nirvana

Rocken har satt sitt preg på både samfunnet og moten. Elvis sin berømte klesstil sparket i gang opprøret på 50-tallet, og resten er historie.

Med rocken og 60-tallet kom frigjøringen også inn i moteverdenen. Plutselig var alt lov. Farger, store mønstre, mørke solbriller, hatter. Fantasi, lek og glede preget motebildet.

Utover på 70- og 80-tallet kom punken og hardrocken og motebildet ble litt svartere i fargen. Trange jeans og t-skjorter med trykk ble et alminnelig syn.

Og hvem husker vel ikke Nirvana og grungen på 90-tallet. De rutete skjortene, Dr. Martens-støvlettene, armbåndene og de hullete jeansene.

Rock og mote i dag

Moteindustrien har alltid ønsket å ligge noen skritt foran. De følger med på hva som rører seg i undergrunnsmiljøene og de har alltid vært opptatt av gatemote. Studio total leverer rocka klær, tydelig inspirert av musikken.

De siste årene har motebildet vært preget av individualitet og frihet. Der det for noen år siden var viktig å vise tilhørighet til en gruppe, også gjennom bruk av klær, er det i dag mye viktigere å være unik. Mange søker til musikkheltene for inspirasjon, og de siste tiårene har rocken fostret mange store stil-ikoner. Lenny Kravitz, Liam Gallagher, Kanye West, Nick Cave, John Mayer og Jack White har inspirert generasjoner av unge gutter med sin unike og personlige stil.